Psycholoog Den Haag golven afbeelding
Psycholoog Den Haag Wolken afbeelding
Psycholoog Den Haag strand afbeelding
Psycholoog Den Haag Harde wind aan het strand afbeelding

Traumapsycholoog

Een traumatische ervaring kan worden omschreven als een gebeurtenis die buiten het normale patroon van menselijke ervaringen ligt en die duidelijk lijden veroorzaakt.

Een psychisch trauma komt op wanneer de normale verwerking (verdediging) niet meer helpt, en handelen niet meer lijkt te baten. Niet alleen slachtoffers, maar ook bijna-slachtoffers en toeschouwers kunnen een trauma oplopen.

Symptomen van trauma kunnen zijn: flashbacks of nachtmerries (de gebeurtenis wordt steeds opnieuw beleefd); de bijbehorende gevoelens worden onderdrukt of alles wat aan de gebeurtenis herinnert wordt vermeden; verhoogde prikkelbaarheid; de neiging zich terug te trekken en moeilijke situaties te ontwijken. Tevens kan er sprake zijn van gejaagdheid, nervositeit, agressiviteit of van psychosomatische klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid).

Naast (helende) gesprekstherapie is EMDR een mogelijke behandelvorm.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken.

Nadat EMDR in 1989 door Francine Shapiro werd ontdekt, werd het voornamelijk gebruikt om grote, eenmalige traumatische gebeurtenissen te verwerken.

Cliënt vertelt