Psycholoog Den Haag golven afbeelding
Psycholoog Den Haag Wolken afbeelding
Psycholoog Den Haag strand afbeelding
Psycholoog Den Haag Harde wind aan het strand afbeelding

Stress en burnout

Stress hoort bij het leven. Het kan de juiste spanning zijn, nodig om alert op (nood)situaties te reageren. Deze gezonde stress bevordert ook de concentratie die helpt om bijvoorbeeld examens tot een goed einde te brengen. Na afloop verdwijnt de spanning vanzelf.

Maar stress kan ook minder effectief zijn. Bijvoorbeeld bij een constant hoge werkdruk of bij spanningen in de privésfeer. De spanning verdwijnt niet meer.

Deze stress is niet gezond en kan leiden tot overbelasting en (emotionele) uitputting, met als mogelijk gevolg een burnout.

Burnout is een stoornis die wordt gekenmerkt door gevoelens van emotionele uitputting van lichaam en geest. Het ontstaat vaak in een periode van extreme stress, na zeer ingrijpende gebeurtenissen (life events) of gebeurtenissen die kort na elkaar hebben plaatsgevonden zonder dat er een fase van herstel heeft kunnen optreden.

Bij een burnout hebben lichaam en geest moeite zich te herstellen, soms lukt het helemaal niet meer. Het voelt alsof de rek eruit is en er iets is geknapt.

Cliënt vertelt